İBRAHİM DEMİRKAN demirkanibrahim@gmail.com

SIRA SANA DA GELECEK DOKTOR!

21 Nisan 2018 Cumartesi 05:24

Sinemalarımızda gösterime giren ‘Kardeşim İçin Der’a’  filmi Suriyede başlayan halk ayaklanmasını anlatan ilk sinema filmi. Yönetmenliğini Murat ONBUL, senaryosunu ise Taha Kurutlu,  Halis Cahit Kurutlu ve Fatih Mutlu’nun yazdığı film sadece anlatmak istediğiyle değil anlatış biçimiyle, kalitesi ve estetiğiyle önemli bir yapım.

Kısaca filmin konusundan bahsedelim.

Beşar Esad yönetimindeki baas rejimine muhalif olduğu için işkence gören Ali ülkesine geri döner. Geri döndüğünde unutamadığı birisi sevdiği kız Zeynep’tir. Ali’nin kardeşi Ömer ise lisede öğrencidir. Liseyi basan Esed askerleri öğretmenlerini öğrencilerin gözleri önünde alıp götürürler. Bunun üzerine Ömer ve arkadaşları öğretmenlerinin intikamını almak duvarlara Beşar Esad aleyhine yazılar yazar. Baas rejimi bu öğrencileri tutuklar. Ali’nin Zeynep’e olan aşkı, tutuklanan kardeşi Ömer’i kurtarma yolunda verdiği mücadele bir ülkenin kurtuluş mücadelesiyle birleşecektir.

Filmin kurgusu, senaryosu ve müzik kullanımı gayet iyi. Örneğin filmin ilerleyen sahnelerinde kim muhbir sorusuna cevap aradığınızda sizi yanıltacak birine yöneliyorsunuz ve hiç ummadığınız birisi çıkıyor. Yine düğün sahnesi olsun aksiyon sahneleri olsun müzik ustaca kullanılmış. Özellikle Ali ve Zeynep’in bir gece tepeden Dera’nın ışıklarına bakarak yaptıkları romantik konuşma usta işi bir sahne olarak karşımızda duruyor.

Filmde beni en etkileyen sekans ise adiyat suresinin okunduğu sahnede surenin mealiyle birlikte akan sahneler gerçekten çok anlamlı ve etkileyiciydi.

Filmde sahneler ilerledikçe aksiyona geçilerek intikamın alınmasını bekliyorsunuz. Film olaylar serimi ve karakterleri tanıttıktan sonra son bölümünde ortaya çıkan aksiyon sahneleri bu beklentilerinizi karşılıyor. Seyircinin istediği katharsisi vaad eden ve yerine getiren bir film. Özellikle kılıçla oynanan bir halk oyununun filmde leitmotif olarak kullanılması da zekice düşünülmüş. Amerika sinemasının elinde böyle bir malzeme olsa bu türde bir filmde sonuna kadar kullanırdı.

Oyunculuklarında iyi olduğunu belirterek eli ayağı düzgün bu filmin kesinlikle Arap dünyasında gösterime sokulması gerektiğini düşünüyorum. Ortadoğudaki hikayeleri en kaliteli şekilde batı sineması anlatır biz izlerdik. ‘Kardeşim İçin Der’a’ da kaliteden taviz vermeden artık bizlere bu imkanı veren bir yapım olarak  batı sinemasına teslim olmuş ortadoğu halkları adına sinemada yeni bir halk ayaklanması gibi pırıl pırıl önümüzde duruyor.

 

YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #