SON EKLENENLER

Fast food çocuğu daha agresif! Hazır gıdalar şiddete eğilimi artırıyor

"Çocuğum çok sinirli, söylediğim her şeye tepki veriyor, arkadaşlarıyla anlaşamıyor, hiçbir şeyden mutlu olmuyor" diyen anne-babalar dikkat! Sebebi bolca tükettiği fast food, işlenmiş-paketlenmiş gıda ve trans yağ içeren bütün ürünler olabilir...
01 Eylül 2022 07:52

Beslenme şeklinin davranışlar üzerindeki etkisini değerlendiren 5 önemli araştırmanın metaanalizi niteliğindeki çalışma, aşırı fast food, işlenmiş gıda ve trans yağ içeren ürünleri tüketen çocukların ve gençlerin diğerlerinden daha agresif olduğunu ortaya koydu. Clinic Nutrition Espen adlı bilimsel dergide yayınlanan çalışmayı değerlendiren Prof. Dr. Güner Sönmez, bu tür gıdaların kişinin şiddete olan meylini artırdığını belirterek "Bu tip gıdalar B vitamini, C vitamini, Folik asit, magnezyum ve manganez eksikliğine yol açar. Serotonin üretimini azaltıp ruhsal modunuzu düşürebilir. Bu da şiddete daha eğilimli hâle getirir" dedi.

NASIL ETKİLİYOR?
Agresif davranışlar, günümüzde ergen çocuğu olan aileler için büyük bir endişe kaynağı. Çocukların aile içinde uyumsuz ve tepkisel olması bir yana, gün geçmiyor ki gençlerin sokakta veya okulda karıştıkları şiddet olayları medyaya yansımasın. Araştırmaya göre çocukların beslenme şeklinin, şiddet eğilimini tetiklediğini anlatan Prof. Dr. Sönmez "Bilim dünyası uzun süredir, beslenmenin özellikle ruh sağlığı, kişi davranışları üzerindeki etkileri uzun süredir araştırıyor. Daha önce yapılan çalışmalar da işlenmiş gıdalar, paketlenmiş gıdalar, fast food ve bunların içeriğinde bulunan trans yağları, koruyucuları, kimyasalları tüketen insanlarda şiddet eğiliminin daha fazla olduğunu ortaya koydu. Çünkü bunlarla beslenen kişiler, bu ürünlerle doydukları için sebze meyve yemiyor. Bu ürünlerin bağımlısı oluyor. Bu kişilerde vitamin eksiklikleri ve vücudun bazı hormonlarını üretmek için ihtiyaç duyduğu magnezyum, manganez gibi elementlerin de eksikliği oluyor. Bunlar da kişinin ruh hâline etki eden hormon olan serotonin üretiminde olumsuz etkiliyor" açıklamasını yaptı.

EN BÜYÜK SUÇLU ÇİN TUZU
Atıştırmalıklar, cipsler ve fast foodları sağlık için riskli hâle getiren içeriklerin başında Çin tuzu geliyor. Yiyeceklere lezzet katmak amacıyla eklenen Çin tuzu ya da diğer adıyla Monosodyum glutamat (MSG) tatlı, tuzlu, ekşi, acı hiçbir tat kategorisine girmiyor ancak iştahı artırıyor. Sinir sistemine zarar veren bu madde aynı zamanda bağımlılık yapıyor. Beşinci tad olarak adlandırılan MSG, cips ve fast food dışında, salam, sosis köfte harçları, kraker, hazır çorba üretiminde kullanılıyor. Doyma hissini baskılayarak çocuklarda ve yetişkinlerde daha çok yeme arzusu oluşturuyor. Diğer taraftan Çin tuzu içeren yiyecekleri tüketen kişiler sağlıklı yiyeceklerden uzaklaşıyorlar.

SANAL OYUNLAR DA ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR
Ergenlerin agresif davranışlarının tamamen beslenmeye bağlanamayacağına da işaret eden Prof. Dr. Güner Sönmez "Beslenme çocuğun huyunu belirleyen çok önemli bir faktör. Ancak diğer değişkenleri de ele almak lazım. Bu durumun ortaya çıkısında günümüzde internet kullanımı, sanal oyunlar, çocukların özellikle pandemi döneminde izole olarak,  arkadaşlarından ayrı kalması, sosyal ilişkilerin zayıflaması, 21. yüzyılın getirdiği, büyük şehirlerde kalabalıklar içinde yalnız kalmak gibi birçok faktörün de etkisi olduğunu düşünüyorum. Özellikle bilgisayar oyunları şiddet içerikli alt mesajları ile çocuğu etkiliyor" dedi.

Ziyneti KOCABIYIK  

TÜRKİYE GAZETESİ

ÇOCUK GZETESİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #