SON EKLENENLER

KARDEŞ SEVGİSİ MUCİT YAPTI

İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Geliştirme Vakfı Beylerbeyi Ortaokulu öğrencisi Mustafa Mert Cevahir, kardeşinin ilaçlarının bozulmasını engellemek için yaptığı güneş enerjili seyyar buzdolabı ile Tu¨rk Du¨nyası Bilim ve Ku¨ltu¨r S¸enligˆi Buluş ve Proje Yarışmasında finale kalmayı başardı.
29 Şubat 2020 22:24

İTÜ Geliştirme Vakfı Beylerbeyi Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Mustafa Mert Cevahir, geçen yıl ailesiyle yaz tatilindeyken kardeşinin soğuk tutulması gereken ilaçlarının sıcak havada bozulmasından yola çıkarak güneş enerjisiyle çalışan seyyar buzdolabı projesini geliştirdi.

Okuldaki öğretmenlerinin yönlendirmesiyle kendi güneş paneli bulunan, ısı kontrollü ve bataryalı buzdolabı yapan Cevahir, bu çalışmasıyla başvurduğu Uluslararası Türk Dünyası 4. Bilim Kültür Şenliği Buluş ve Proje Yarışması'nda 3 bin proje arasından finale kaldı.

Cevahir, kardeşinin ilaçlarının sıcaktan bozulmasına üzüldüğünü ve bu projeyi hayata geçirmeye karar verdiğini belirtti. Günümüzde daha çok temiz enerjiye ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Cevahir, "Temiz enerjili olması için solar panel, hafif olması için strafor gövde kullandım. Solar panelden elde edilen enerjiyle bataryamızı dolduruyoruz. Buradan sıcaklık kontrol rölesine gelen akım ile soğutmayı yapan peltier maddeye akım geliyor. Isı kontrol ünitesi sayesinde hedeflenen sıcaklığa ulaşıldığında soğutma duruyor." diye konuştu.

KAMU EXPRESS

ÇOCUK GZETESİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #